Mountain Residence ‘Guinovart Florensa’ By Cadaval & Sola-Morales

The story of this unique residence started a while back, but the most interesting part took place in 2010. That’s while the architects of Cadaval & Sola-Morales started working on a restoration project that involved the existing vernacular structure. This was a residence that had to refresh an existing house made of hard stone, a conventional method in the area that didn’t really do much good when it came to capturing the views or enjoying the location. The house we’re talking about perched on top of a mountain and has views of two valleys. During this project, the team had to maintain the original composition and to create a new and contemporary living space while admiring the historic context. The project is unique as well as sustainable, joining new technologies with the old knowledge to produce a design suitable for the extreme climate. A series of horizontal interior barriers offer structural support and serve as dividers, creating ultimately in the separation of the construction into two independent homes. The first volume has a long and wide opening that allowed natural light into becoming a part of the interior décor. The other volume is different. The full-height windows form an open facade that takes in panoramic views of the mountain peak. There’s a big architectural distinction between the two portions of the house. One is solid, with revealed stone walls and small openings while the other is open and contemporary. By using different styles, the architects managed to save part of the actual structure and to bring it back to life while also attaching an extension. The result is two divide homes, one for the father, the other for the son, able to allow them shared experiences and to let them each enjoy the things they like in terms of architecture, interior design and everything else.

02

03

05

06

07

08(1)

09

10

11

12

13

14

15

16

17

Check out Amazing Hostels That Will Give You Serious Wanderlust

by Wiegert at Mode

Leave a Comment